A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

26 червня 2019 – Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу.

Дата: 25.06.2019 08:04
Кількість переглядів: 545

 

Наркоманія – це важке захворювання, що розвивається внаслідок звикання до будь-якої наркотичної речовини та супроводжується фізичною і психічною залежністю.

Наркоманія розвивається стрімко. Важко заздалегідь передбачити, коли виникне залежність людини від наркотику. Часто досить 1-2 вживань, щоб з’явилася нездолана потреба повторити.

Досить скоро настає жорстока розплата. Жовтяво-сіра висохла шкіра, постаріле обличчя з ранніми зморшками, випадання волосся, поява ранньої сивини, пощерблені «гнилі» зуби, кволі м’язи – ось типовий портрет молодого наркомана. Поступово слабнуть, відходять на задній план усі інтереси і захоплення, зникає бажання вчитися, втрачаються давні друзі, припиняється зацікавлення спортом, музикою, книгами, кінофільмами. Всі думки зосереджуються лише на наркотику. Без нього хворий вже не може жити, приймає його все частіше, по кілька разів на день, а в перервах у нього не тільки виникає почуття озлоблення до всіх, а й різко погіршується самопочуття. З’являється різкий біль в області живота, ломота в кістках, судоми в м’язах, значне виділення сліз і слини, нудота, блювота, мимовільне виділення сечі і калу. Хворий втрачає людську подобу, він може здійснити самогубство чи будь-який злочин.

Прийом наркотичних засобів може викликати прояв прихованої схильності людини до психічних захворювань. Нерідко у наркоманів трапляються випадки психозів з галюцинацією і маячнею. Найважча психічна хвороба – шизофренія частіше розвивається у тих, хто, не думаючи про наслідки, почав вживати наркотики.

Часто доводиться чути: якщо лише один раз спробувати наркотик, то в цьому немає нічого «жахливого». Це дуже небезпечна помилка. Навіть після першого «знайомства» з наркотиком може виникнути алергічна реакція, загостритися прихований порок серця, наступити гостра киснева недостатність у клітинах мозку і серцевому м’язі зі смертельними наслідками.

Тривалість життя людей, які почали вживати наркотики в молодому віці, часто не перевищує 30-35 років. Майже половина з них кінчає життя самогубством, у решти смерть настає на тлі недоумства,  фізичного виснаження та тяжких хвороб.

Впливає наркоманія і на потомство. Навіть нетривале вживання наркотиків юнаком або дівчиною в 100% випадків відображається на здоров’ї їхніх майбутніх дітей. Без вини покарані, з’являються на світ діти з різними формами недоумства, хворі на епілепсію, шизофренію та інші тяжкі хвороби. Нерідко в дітей, народжених від наркоманів, трапляються вроджені фізичні каліцтва.

Наркомани не можуть виконувати роботу, що вимагає уваги або високої кваліфікації. Професійна придатність таких людей обмежена, через що багатьом з них доводиться відмовитись від улюбленої справи. Зруйнувавши своє здоров’я, наркомани віддаляються від праці, від можливостей самим забезпечувати свої потреби, стають тягарем для рідних і суспільства. Вся їх енергія, всі бажання спрямовані виключно на добування і прийом наркотиків.

   Наркоманія калічить особистість, змінює характер людини. Наркомани стають егоїстами, у них формується байдужість, підозріливість, брехливість, емоційна нестійкість (понура дратівливість і агресія змінюється на цілковиту до всього байдужість). Також погіршується пам’ять, розумові здібності деградують до слабоумства. Наркомани   важкі у спілкуванні, особливо з близькими людьми. Вони сприймають оточення і своїх рідних як потенційних ворогів. Наркоман страждає сам і змушує страждати своїх близьких.

Хворі на наркоманію постійно заманюють у свої «ряди» нестійких підлітків, прилучають їх до вживання наркотиків.

Кожен наркоман – це потенційний поширювач «інфекції» – залежності від наркотиків, що робить його соціально небезпечним. Крім того, наркомани сприяють поширенню справжньої інфекції – СНІДу.

Для придбання наркотиків наркоманам потрібні значні кошти. Гостре бажання роздобути гроші штовхає їх на злочини.

Самотужки припинити вживання наркотиків надзвичайно важко, практично неможливо. Та якщо вже «знайомство» з наркотиками відбулося, то чим раніше така людина звернеться за допомогою до психіатра чи нарколога, тим легше буде позбутися потягу до смертельної отрути.

Треба знати: хворі на наркоманію виліковні. Проте особи, які вживають наркотики тривалий період, піддаються лікуванню дуже важко. Тому термін початку лікування та індивідуальні особливості організму мають вирішальне значення. Чим раніше розпочате лікування, тим більше шансів досягти успіху.

Враховуючи велику шкоду для здоров’я від вживання наркотиків, а також негативні соціальні наслідки наркоманії, передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність. За викрадання, перевезення, зберігання і збут наркотиків можна отримати від 6 до 10 років позбавлення волі. 

Юнаки і дівчата, подумайте над тим, що вас чекає, якщо ви будете вживати наркотики. Зробіть одне-єдине зусилля – не піддайтеся спокусі легковажного «знайомства» з наркотичною речовиною! Пам’ятайте, що це отрута, яка призводить до неминучої смерті! Скажіть категоричне «ні» добровільному безумству. Здоров’я, радість життя і щастя у ваших руках!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування