A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

Міфи та реальність від чого помирають люди.

Дата: 27.06.2019 14:16
Кількість переглядів: 699

Медіа багато пишуть про смерті, люди багато шукають про здоров’я. Але часто і те, і інше за змістом має мало спільного з реальністю — а саме зі справжніми причинами, від яких помирають люди. Про це свідчать результати дослідження, яке наприкінці травня оприлюднили Our world in Data — “Причини смерті в США. Від чого американці помирають, що шукають у мережі, та про що пишуть медіа”. 

Дослідники проаналізували причини смерті в США, гугл-тренди на тему причин смерті та згадки причин смерті в медіа, зокрема New York Times та The Guardian. 

Ось до яких висновків дійшли науковці після аналізу: 

?? Як у медіа виглядають найбільші загрози для людей: терористичні атаки (33-35%), вбивства (22-23%) та самогубства (10-14%).

?? Що люди шукають у мережі: рак (37%), діабет (8,9%), тероризм (7,2%). 

?? Як виглядають реальні загрози: серцево-судинні хвороби (30,2%), рак (29,5%), аварії (7,6%).

Найбільшу “вагу” в дослідженні мають серцево-судинні захворювання (30,2%) та терористичні акти (33-35%). Щоправда, перші — лідирують серед причин смерті, про другі найбільше пишуть медіа. Теракти є найпоширенішою “смертельною” темою у медіа, хоча їхніми жертвами стають 0,01% американців, і загалом у світі — 0,06% людей. А от найбільш поширена причина смерті — серцево-судинні захворювання — має лише 2-3% запитів у пошуку та згадок у медіа. 

Майже третину смертей спричиняє рак. І насправді його шукають багато (37%), але покриття в медіа становить лише 13-14%. Водночас, люди шукають інформацію про безпеку на дорозі частіше (10,7%), ніж гинуть у ДТП (7,6%), але в медіа про аварії — менше 3%. 

Чи не єдина причина смерті, де бачимо відповідність запитів та уваги медіа — інсульт — по 5%. 

Що стосується України, то близько 90% смертей спричинені неінфекційними захворюваннями (ішемічна хвороба серця, інсульт, цироз печінки, рак).  Для нас так само притаманна тенденція із серцево-судинними захворюваннями — вони спричиняють 63% смертей. 

Невідповідність, відображена в дослідженні, непокоїть. Адже справа не лише в тому, що медіа створюють своєрідну паралельну реальність, визначають, чим маємо перейматися та за чим стежити. Справа ще й в тому, що йдеться про життя людей. Адже якщо люди будуть цікавитися дійсно актуальними для себе темами, вивчати потенційні ризики, вони з вищою імовірністю вчасно звернуться по допомогу до лікаря або за психологічною підтримкою. 

Насправді це дослідження яскраво відображає контраст між тим, про що ми читаємо в новинах, що шукаємо в мережі та реальністю. Такий дисбаланс має декілька причин: 

?? Очікування, що інформація працюватиме на запобігання. Люди, які з певних причин переймаються темою раку, шукають про цю хворобу більше за інших. Це може допомагати запобігти хворобі та смерті, але також збільшує дисбаланс у пошуку. 

?? Природа медіа та новин. Вони фокусуються на історіях та подіях. Медіа цікавіше висвітлювати унікальні випадки — теракти, самогубства чи вбивства, аніж хворобу печінки. Вони прагнуть якомога більшої кількості переглядів і надають перевагу ексклюзиву та емоціям.

Це дослідження — добре нагадування про те, що критичне мислення є невід’ємною навичкою сучасної людини. Вміти аналізувати та перевіряти факти, визначати власні пріоритети та обирати дійсно важливе в інформаційному потоці — одна із запорук психічного здоров’я сьогодні. 

Шукати інформацію про здоров’я часом буває складно. Адже в інтернеті океан матеріалів про лікування та профілактику хвороб, здоровий спосіб життя та харчування. Тому досить легко натрапити на інформаційне сміття. 

Отримати достовірну та зрозумілу інформацію про здоров’я завжди можна у свого сімейного лікаря. 
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування