A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Дата: 24.10.2019 15:47
Кількість переглядів: 387

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (WORLD POLIO DAY),заснований за ініціативою міжнародної неурядової організації Rotary International з метою привернути увагу світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та завершення більш як 30-річної боротьби за викорінення цього небезпечного захворювання на всій планеті. Дата цього міжнародного дня була обрана не випадково 24 жовтня 1914 року народився Джонас Солк, американський епідеміолог і вірусолог, котрий розробив першу вакцину проти поліомієліту.

У 1988 році захворюваність на поліомієліт у світі сягала 350000 випадків. За 30 років завдяки колективній імунізації по всьому світу захворюваність скоротилась на 99 %. На сьогодні країнами, ендемічними щодо поліомієліту залишаються Нігерія, Афганістан та Пакистан. За даними ВООЗ Україна входить в число 17 країн світу, в яких зберігається ризик повернення поліомієліту.

Причиною такого стану є не лише відкритість кордонів, а й низький рівень вакцинації.

Поліомієліт - це високо заразне і часом смертельне захворювання, спричинене вірусом, що вражає нервову систему.

Джерелом інфекції при поліомієліті може виступати як хвора людина, так і безсимптомний вірусоносій, що виділяє вірус з носоглотковим слизом і випорожненями.

Передача захворювання може здійснюватися контактним, повітряно-краплинним та фекально-оральним шляхами. Виділення вірусу відбувається через слиз носоглотки або з кишківника з фекаліями і розпочинається вже в інкубаційний період, який триває, в середньому 5-12 днів.

Перші симптоми захворювання проявляються підвищеною температурою, втомою, головним болем, нудотою, ригідністю м'язів шиї та болем у кінцівках.

Що потрібно знати і зробити, щоб подолати поліомієліт.

У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно,що робить хворобу особливо небезпечною для оточуючих. Наслідки поліомієліту можуть бут вкрай серйозними: при одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м'язів не відновлюється, а ураження дихальних м'язів часто призводить до смерті. Вірус поліомієліту може паралізувати чи вбити дітей протягом всього лише кількох годин.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти. Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієлітувакцинація.

Спалах поліомієліту в Україні в 2015 році підтверджено міжнародними організаціями з охорони здоров'я. Після 19-річної відсутності, поліомієліт знову повернувся в Україну. Ті, хто знаходяться в зоні ризику, постраждають найбільше. Разом з тим, вірус є дуже заразним і не зважає на соціальний статус, матеріальні статки чи кордони.

Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п'яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя. Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей.

ВСІ діти в Україні віком 2-4-місяці повинні бути вакциновані інактивованою вакциною, а в 6, 18 місяців, 6 і 14 років живою поліовакциною.

Оральна поліовакцина (ОПВ) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту під час спалаху цієї хвороби. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано кілька разів. Будь-яка дитина, яка пропустила вакцинацію, перебуває в групі ризику і може стати жертвою вірусу.

Ліквідація поліомієліту це наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1988 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. Безпека наших дітей наша відповідальність.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування