A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

28 липня – Bсесвітній день боротьби з гепатитом

Дата: 28.07.2023 10:29
Кількість переглядів: 95

28 липня – Bсесвітній день боротьби з гепатитом. Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

✅Найбільш розповсюдженими в Україні є гепатит А, B і C. Якщо гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки, і майже всі пацієнти повістю одужують, то В і С — більш небезпечні.

✅Проти гепатиту В є профілактика – вакцинація. За Національним календарем щеплень діти отримують три дози вакцини упродовж перших шести місяців життя. Вакцинація дорослих бюджетним коштом не передбачена, проте можна придбати вакцину самостійно. Вакцини проти гепатиту С не існує.

✅Щодо лікування, то ліків проти гепатиту В не існує, проте пацієнти повинні постійно приймати противірусні препарати, які стримують розвиток вірусу і запобігають серйозним хворобам печінки. Натомість гепатит С можна вилікувати, пацієнти в Україні мають право на безоплатне лікування, для цього за кошти державного бюджету закуповуються ліки.

✅Якщо ви підозрюєте в себе гепатит, мали контакт із чужою кров’ю чи іншими біологічними рідинами, зверніться до свого сімейного лікаря. Тестування швидкими тестами на вірусний гепатити С входить до безоплатного пакету медичних послуг на первинній ланці. За потреби сімейний лікар, терапевт чи педіатр призначить необхідні обстеження та випише направлення до профільного спеціаліста - інфекціоніста чи гастроентеролога. Отримати консультацію безоплатно та пройти додаткові обстеження пацієнт зможете у закладі, який підписав з НСЗУ договір на амбулаторну допомогу та має потрібних фахівців. Лише фахівець може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати лікування.

Слідкуйте за своїм здоров’ям!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування