A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

Психічні розлади у сучасних дітей

Дата: 04.08.2023 09:41
Кількість переглядів: 88

👨‍⚕ У 2017 році, ще до пандемії COVID-19, вперше за понад 160 років спостережень був помічений зріст поширеності психіатричних розладів серед дітей, зокрема серед дівчат. Найчастіше це були випадки емоційних розладів, як-от депресія і тривожні розлади.

Перше, що спадає на думку, коли ми хочемо знайти причину змін у психіці та поведінці сучасних дітей, – це соціальні медіа, компʼютерні ігри та інтернет. Але крім цього є багато інших чинників.

Так, сьогодні, наприклад:

☛ сімʼї розлучаються частіше, ніж зберігаються,

☛ менструація у дівчат починається набагато раніше, ніж була навіть 40 років тому,

☛ відбувається сексуалізація дітей,

☛ батьками стають значно пізніше, тож нині зазвичай більший віковий розрив між поколіннями і т. д.

🔎 Що робити батькам радить дитячий і підлітковий психіатр, КПТ-терапевт, старший лектор в Інституті психіатрії Лондонського університету Королеви Марії, Денис Угрин:

✅ Намагатися завжди говорити правду дітям, звісно, в межах розуміння дитини й у межах розумного. Але коли діти запитують, наприклад, чи бабуся померла в Маріуполі, то треба чесно відповісти, а не вигадувати, що вона десь спить.

✅ Створити таку атмосферу для дитини, де вона могла б вільно говорити тоді, коли вона хоче говорити, наприклад, про свою травму чи переживання. Наприклад, коли ви їдете у машині з дитиною, і ви не маєте дивитись одне одному у вічі, ви обоє дивитесь прямо. Це допомагає почуватися розслабленіше.

✅ Знаходити час на дитину. Коли діти говорять про те, що відбулося, що їх турбує, батькам треба уважно послухати та дати дитині зрозуміти, що це цілком нормально – говорити про те, що відбулося, що немає ненормальних реакцій на стрес і на війну. Усі реакції, які має дитина, вони абсолютно нормальні. Дуже важливо пояснити, що дитина не втрачає глузд, що його повторні переживання, кошмари вночі є абсолютно нормальною реакцією на події навколо. Запевнити в своїй підтримці, що ви поруч і завжди допоможете.

✅ Наявність режиму дня та достатність сну – базові умови психічного здоровʼя будь-кого, а тим паче дитини.

❝ Дуже часто бачу батьків, які думають, що через те, що діти травмовані, їм треба влаштовувати якісь там супердорогі канікули, їздити, розважати тощо. Насправді ж навпаки. Дітям найбільш комфортно, особливо під час війни, травми, коли в них є передбачуваність, певний розпорядок. Особливо це стосується нічних рутин ❞, – зазначає Угрин.

Повний текст інтервʼю можна прочитати за посиланням: https://youtu.be/SrdVRMb78v8

ℹ Спеціальний сезон подкасту «Простими словами» від The Village Україна виходить в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоровʼя Ти як? за ініціативою Олена Зеленська. Проєкт реалізовано за підтримки ВООЗ у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я при КМУ та ГО «Безбарʼєрність.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування