A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

БЦЖ та МАНТУ: яка різниця?

Дата: 21.02.2024 10:51
Кількість переглядів: 72

Іноді батьки можуть не знати різниці між БЦЖ та Манту. Розповідаємо, бо це важливо 👇

📌 БЦЖ — це жива вакцина для щеплення проти туберкульозу. БЦЖ мають робити кожному новонародженому, які не мають до цього протипоказань. Зазвичай вакцинація проти туберкульозу проводиться в пологовому будинку на 3–5 добу життя дитини. Недоношених дітей щеплюють після досягнення дитиною маси тіла 2,5 кг.

📌 БЦЖ роблять лише один раз. Після цього зазвичай формується рубчик. Але якщо після щеплення у дитини не сформувався рубчик, повторна вакцинація не потрібна (за наявності достовірного підтвердження проведення такого щеплення).

📌 Проба Манту (туберкулінова проба) — це діагностичний тест, який проводиться дітям у групі ризику захворювання на туберкульоз.

❗Це не те саме, що й вакцинація проти туберкульозу. Щеплення від туберкульозу проводять дітям ще в пологовому будинку вакциною БЦЖ. Якщо ж дитина не отримала вакцину в пологовому, то щеплення зроблять у сімейного лікаря або педіатра, якого оберуть батьки. У цьому випадку, якщо дитині вже виповнилося два місяці, їй перед щепленням проведуть пробу Манту.

📌 Пробу Манту роблять спеціальним туберкуліновим шприцем внутрішньошкірно. Проба Манту виконується на передпліччі, при цьому праве і ліве передпліччя чергуються.

Після введення туберкуліну, на 2-3 день утворюється специфічне ущільнення шкіри. На вигляд це трохи почервоніла округла ділянка шкіри, з незначним ущільненням – папула. Розмір папули вимірюють на 3-й день після введення туберкуліну.

📌 Пробу Манту не потрібно робити щороку. Її призначають індивідуально за результатами опитування та фізикального обстеження, зазвичай — лише дітям із груп ризику. Це — відповідно до сучасних рекомендацій ВООЗ.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування