A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

На базі КНП «Тульчинський центр ПМСД» Тульчинської міської ради створено паліативну мобільну бригаду

Дата: 16.04.2024 11:07
Кількість переглядів: 118

На базі КНП «Тульчинський центр ПМСД» Тульчинської міської ради створено паліативну мобільну бригаду, яка забезпечує безкоштовно консультативну та лікувальну допомогу.


Пацієнти, у яких діагностували важке захворювання, потребують паліативної допомоги –​ підвищення якості останнього періоду їхнього життя.

Паліативна допомога – це медичні, психологічні та побутові послуги, які полегшують життя людям від моменту встановлення діагнозу важкої хвороби. Зокрема, це медичні послуги, до яких відносяться симптоматична терапія, попередження та лікування хронічного больового синдрому, медикаментозна терапія, надання ефективного знеболення; соціальні послуги, в тому числі надання паліативного догляду; духовна і психологічна підтримка пацієнта та осіб, що здійснюють за ним догляд.

Паліативна допомога може бути загальною, яка надається лікарями загальної практики, або спеціалізованою, що надається мультидисциплінарною командою в амбулаторних умовах або за місцем перебування пацієнта, або в закладах охорони здоров’я вторинного чи третинного рівня.

До мультидисциплінарної команди, що надає паліативну допомогу, входять: лікар паліативної медицини, медична сестра, яка пройшла відповідні курси, психолог та соціальний працівник.

Існують дві форми паліативної допомоги: стаціонарна, яка надається у лікарні, і мобільна, яка обслуговує пацієнтів вдома або в поліклініці.

У пакет безкоштовних стаціонарних послуг згідно з НСЗУ входить: лікування больового синдрому; розміщення в одно- або двомісних палатах; цілодобовий нагляд; необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження; інструментальні дослідження: електрокардіографія, узд, рентгенологія та інші за потреби; знеболення на всіх етапах діагностики та лікування; киснева терапія та респіраторна підтримка; харчування, зокрема лікувальне; колісні крісла, ходунки, палиці, милиці; фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні.  Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше, ніж один раз на тиждень – це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.

Щоб отримати безкоштовні паліативні послуги треба обов’язково звернутися за електронним направленням до сімейного лікаря, з яким пацієнт уклав декларацію, чи лікуючого лікаря. Після цього пацієнт може отримати безоплатну допомогу в будь-якій лікарні, яка підписала договір з НСЗУ на надання паліативного пакету послуг.

Людина з невиліковною хворобою може йти з життя навіть роками, вона має право на життя без болю і хороші умови, тому завдання паліативної допомоги і команди лікарів зробити так, щоб людина пішла з життя гідно, не волаючи від болю.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування