A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

19 квітня - Всесвітній день печінки

Дата: 19.04.2024 15:17
Кількість переглядів: 24

19 квітня відзначають Всесвітній день печінки. Цей орган виконує безліч важливих функцій: регулює рівень холестерину, допомагає засвоювати жири, регулює надходження необхідних вітамінів і мінералів, контролює рівень цукру в крові, бореться з інфекціями, фільтрує шкідливі речовини з крові.

❗️ Нашкодити печінці може інфікування вірусами гепатитів А, В і С, вживання алкоголю, безконтрольний прийом ліків (або самолікування) та ожиріння.

👇 Наші поради допоможуть вам уникнути захворювань печінки.

✔️ Відмовтеся від алкоголю. Алкоголь виробляє токсичний фермент ацетальдегід, який може руйнувати клітини печінки та призвести до незворотного рубцювання.

✔️ Споживайте здорову їжу. Необхідну клітковину ви можете отримати зі свіжих фруктів, овочів, цільнозернового хліба, злаків. Також їжте м’ясо (але обмежте кількість червоного м’яса), молочні продукти й жири з рослинних олій та горіхів, рибу. І не забувайте пити достатньо води.

✔️ Підтримуйте здорову вагу. Будьте фізично активними. Включіть у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.

✔️ Щепіться від гепатитів А та В. Якщо ви народилися до 2001 року, ймовірно, у вас немає щеплення проти гепатиту В. Вакцинуватися проти вірусних гепатитів A та B можна в сімейного лікаря — достатньо придбати вакцину.

✔️ Використовуйте презервативи під час сексу. Вірусні гепатити B і C можуть передаватися через кров, сперму та інші біологічні рідини.

✔️ Проходьте регулярні медичні огляди. Звертайтеся до сімейного лікаря принаймні раз на рік, навіть якщо вас ніщо не турбує. Регулярно тестуйтеся на гепатити В і С.

✔️ Мийте руки, не діліться предметами індивідуальної гігієни.

✔️ Якщо ви робите манікюр, татуювання чи пірсинг, проконтролюйте, щоб майстри використовували стерильні інструменти та чисте обладнання.

✔️ Приймайте ліки лише за призначенням лікаря.

📌 Пам’ятайте: печінка може відновлюватися, але це не безкінечний процес. Бережіть свою печінку — бережіть себе!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування