A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Тульчинський центр первинної
медико-санітарної допомоги"
Тульчинської міської ради

До Всесвітнього Дня здоров’я – 2021

Дата: 07.04.2021 21:14
Кількість переглядів: 638

Щорічно 7 квітня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в усіх країнах світу відзначається Всесвітній день здоров’я.

Цьогоріч просвітницька кампанія пройде під гаслом «Створення більш справедливого і здорового світу».

Ми живемо у світі, де ще існує нерівність - одні мають можливість вести більш здоровий спосіб життя і легше отримувати доступ до медичних послуг, ніж інші, лише через умови, в яких вони народжуються, ростуть, живуть, працюють і старіють. Це несправедливо, але ми можемо це змінити.

Всім громадянам нашої держави має бути забезпечена можливість користуватися необхідними їм послугами охорони здоров'я тоді, коли вони цього потребують, безпосередньо за місцем проживання і без будь-яких фінансових труднощів.

Для досягнення цієї мети в Україні була розпочата реформа охорони здоров’я, невід’ємною частиною якої є реформа сфери громадського здоров’я.

Комплексна реформа сфери громадського здоров’я передбачає заходи, що вживає держава для попередження захворювань та збереження здоров’я свого населення.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я «громадське здоров'я – це наука та практика попередження захворювань, продовження життя і зміцнення здоров'я шляхом організованих зусиль суспільства» (Acheson, 1988; ВООЗ).

Система громадського здоров’я повинна доповнювати систему медичного обслуговування, стримувати витрати на нього та впливати на доступність медичної допомоги для найбільш уразливих верств населення.

На початку XXI століття провідною причиною смерті є хронічні неінфекційні захворювання і в першу чергу серцево-судинні захворювання.

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті та інвалідності в світі, забираючи 17,9 мільйонів життів на рік (до 2030 року прогнозується зростання до майже 23 мільйонів). Це третина всіх смертей на планеті і половина всіх смертей, пов'язаних з неінфекційними захворюваннями. Близько 85% цих смертей відбуваються через хвороби серця та інсульту.

Збільшити тривалість життя населення в економічно розвинених країнах вдалося не через підвищення якості лікування, а завдяки зниженню захворюваності шляхом первинної профілактики.

80% передчасних смертей від ССЗ можна було б уникнути, якби контролювалися чотири основні фактори ризику - вживання тютюну, неправильне харчування, відсутність фізичної активності і шкідливе вживання алкоголю.

Зробивши лише кілька невеликих змін в нашому житті, ми можемо знизити ризик серцевих захворювань та інсульту, а також поліпшити якість нашого життя і показати гарний приклад для наступного покоління. Невеликі зміни в способі життя можуть істотно вплинути на наше здоров'я: 30 хвилин активності на день, відмова від куріння і здорове харчування можуть допомогти запобігти багатьом хворобам.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування